maandag 18 mei 2015

16-05-2015 ... househunting and work

Het is alweer even geleden dat ik wat op de blog geschreven heb, al lijkt het niet zo lang geleden dan het in werkelijk is. Maar de datum liegt niet maar de tijd blijft hier vliegen, en we hebben heel wat te doen gehad op die periode. Op het werk is het bij ons beiden druk. Op mijn werk is er een nieuw groot project gestart en ben ik drie dagen naar Texas geweest om een reparatie uit te voeren aan het door ons gebouwde project. Op woensdag naar Shreveport, Louisiana gevlogen via Dallas en met de huurwagen naar Center, TX en op vrijdag terug richting Tucson in omgekeerde richting. Donderdag dus de reparatie uitgevoerd bij de klant. De volgende week startte er een nieuw project waar we al meteen een paar weken achterstand hadden door onderdelen die te laat binnen kwamen en dus meteen overuren draaien en ook op zaterdag werken. Inmiddels staat er al een heel deel recht maar er is nog veel werk aan. We hebben ook een kwartaalvergadering gehad en blijkbaar komt er nog veel meer werk onze richting uit.Bij Evy op het werk was het afgelopen weekend erg druk door moederdag, en op vrijdag verkocht ze voor 7500$ aan handtassen en portefeuilles, en op zaterdag voor ruim 9600$. Enorme cijfers en ze stond dan ook weer op 1 in haar afdeling qua verkopen. De rest volgde op ruime afstand. Inmiddels is ze ook gevraagd om Coach Specialist te worden en heeft ze dat aanvaard. Ze mag nu dat merk beheren en inrichten hoe zij denkt dat het het aantrekkelijkste is voor de klanten.

De laatste maanden begonnen we al stilaan wat te zoeken naar huizen op internet. In gedachten hadden we om tegen het einde van de zomer iets naar onze zin te vinden en tegen dan zou de creditscore, die o zo belangrijk is in Amerika, op een hoog genoeg peil te staan voor in aanmerking te komen voor een lening. Na een tijdje zoeken zagen we wel enkele leuke huizen staan, maar toch niet meteen voor wat wij in gedachten hebben, toekomstgericht. Af en toe liet ik de zoekengine dan eens zoeken naar wat duurdere woningen, ietwat boven ons vooropgestelde budget.
Daar zat al wat meer onze goesting bij, en op een gegeven moment zien we een huis dat ik al eerder opgemerkt had, maar toen te duur geprijsd stond, en nu serieus in prijs gedaald is. Eigenlijk nog niet voldoende gezakt voor ons budget, maar he, je weet maar nooit. Dus stuur ik een mailtje voor wat meer informatie en dan gaat alles snel. We maken een afspraak met een makelaar en bekijken een paar dagen later op kantoor enkele huizen die we willen bekijken. De volgende zondag (ergens in maart) gaan we op pad in de voormiddag om vier huizen te bekijken. Het eerste is datgene wat eigenlijk nog net wat te duur is. Het tweede en vierde vallen meteen af en het derde vonden we echt wel mooi, maar stond op ene vrij kleine lap grond, terwijl wij graag iets ruimer willen zitten.
Na het zien van het eerste huis zijn we eigenlijk verkocht qua locatie en de stuk grond. Het huis zelf is wel mooi ingedeeld maar heeft heel wat werk nodig om terug opgeknapt te worden.
We maken een afspraak bij de bank, eigenlijk voor de fun, gewoon eens informeren wat mogelijk is, maar na die afspraak blijkt dat wij wel degelijk aan een lening kunnen geraken ondanks dat onze creditscore nog niet eens zichtbaar is !! Toch wel straf en verrassend dat het blijkt mogelijk te zijn. We moeten daarvoor wel veel papieren uit Belgiƫ trachten te verkrijgen die moeten bewijzen dat wij onze vorige leningen/nutsvoorzieningen altijd mooi op tijd betaald hebben.
Na veel gemail, gebel en een conference call later, geraken we pre-qualified. Vooraf goedgekeurd dus voor een bepaald bedrag. Nu, voor de mede (toekomstige) emigranten, het is dus mogelijk, MAAR er zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden zoals de credithistorie in Belgiƫ verzamelen, maar vooral een grote downpayment kunnen doen. Dat verlaagt uiteraard het risico dat de bank ooit op die woning zal inschieten, moest die ooit verkocht moeten worden. Als ik zeg grote downpayment bedoel ik in de 40 tot 50% regio. Meer mag uiteraard ook :)
In de tussentijd gaan we nog een tweede keer kijken naar het huis en nemen Dirk en Wendela mee, die net in die periode bij ons op bezoek zijn. En een tweede mening is altijd interessant om te horen.
En we zien die zondagmorgen ook twee coyotes rondlopen rond het landgoed.

Nadat we dus goedgekeurd zijn, een dikke maand later, mogen we een bod doen. Ons eerste bod wordt geweigerd en we ontvangen een tegenbod. Wij proberen dat tegenbod nog in twee te splitsen maar ze wil niet meer zakken in prijs en zelfs geen kosten doen na de inspectie, moesten er gebreken zijn. Maar die zullen er zijn want toen we het huis bekeken zagen we al kleine gebreken, maar aangezien het een project is, konden we daar mee leven. We kunnen bijvoorbeeld moeilijk vragen om nieuwe stopcontacten te steken als we toch van plan zijn om de muren uit te breken. We weten dus waar we aan beginnen.
Uiteindelijk bereikten we verleden weekend dus een akkoord over de prijs. En dit weekend was dan de inspectie. Zaterdag rij ik om 13uur naar het huis waar ik mijn collega al aantref, die ik gevraagd had om mee te komen kijken naar de electriciteit, aangezien hij jaren lang huizen heeft voorzien van alle electriciteitswerken als job. Nu, dat het een project was wist ik al, maar de lijst van gebreken wordt wel langer dan verwacht en vooral erg duur. Veel dingen zoals het dak en de airco, zijn reparaties die ik niet zelf kan uitvoeren en dus zullen moeten uitgegeven worden. Dat maakt het voor ons veel minder interessant en dus nadat we de inspectie overlopen hebben, blijkt dit een duurder project te gaan worden dat hetgeen we in gedachten hadden om te spenderen. Een dak en een HVAC unit kosten behoorlijk veel geld, en dus op zondag bel ik onze makelaar dat we ons bod terug intrekken. Toch een beetje met pijn in het hart want de locatie is echt wel onze eerste keus, voor 100%. Maar deze beslissingen neem je niet met je hart maar met je verstand en dus doen we er goed aan om deze deal niet te laten doorgaan. Ik bel onze makelaar (makelaarster eigenlijk, Sonya) en licht haar in over onze beslissing. Ze begrijpt ons volledig en had de bui zaterdag al wat zien hangen tijdens de inspectie want ze kent uiteraard ons budget wat we voor ogen hadden. Ze zegt dat ze de papieren voor het vernietigen van het contract zal opstellen en doorsturen. Drie uurtjes later gaan mijn telefoon en is het Sonya. Ze heeft ons nieuws doorgegeven met de lange lijst die reparaties of vervanging nodig hebben aan het huis, en meteen vroeg de verkoper om te wachten met het tekenen van het vernietigingsdocument. Zij begrijpt dat de verkoopprijs nu zal moeten zakken en vraagt tijd om te beslissen hoeveel ze zal zakken. Dus Sonya geeft aan dat het een serieuse prijsdaling zal moeten zijn voordat haar clienten (wij dus) ook maar overwegen om het toch te kopen. Dus zijn we nu erg benieuwd naar wat het tegenbod zal worden van de verkoper. Ergens deze week zullen we meer nieuws hebben, want het contract wordt met een week verlengt.
Indien het niet voldoende gezakt is bedanken we voor de deal en beginnen dan stilaan uit te kijken naar iets anders. Hier toch wat info en enkele foto's van het huis in kwestie.

Het huis staat op 5 acres, wat omgerekend overeenkomt met 200 are.
Het huis zelf is 2400 Sqft groot, en heeft een zwembad en heel veel paardenrennen of corrals zoals ze het hier noemen. Die waren wij van plan af te breken en te verkopen als corral, ofwel als oud ijzer, zodat we hier nog wat extra budget voor vangen.
Er staan ook twee gebouwtjes op, die we wel kunnen ombouwen naar iets anders dan de paardenstallen of tackrooms die het nu zijn.
En vooral de ligging dus, op het einde van een dirtroad, als laatste huis en dus heeeeel rustig gelegen, wat het ideaal maakt voor onze toekomstplannen.


Enkele foto's
de weg van het huis naar de hoofdweg
een stuk van de 'loop'inrit

Voorkant v/h huis

close up voorkant vh huis
bijgebouw
living
Wie goed kijkt ziet de coyote door de hekken heen
door het hek de tweede coyote
de pool


Bovenaanzicht, het ziet er kaler uit dan in werkelijkheid

We hadden dus wat familie en vrienden ingelicht dat de deal afgesprongen was, maar het is nog niet helemaal verloren. Het zal dus afhangen van het tegenbod dat de eigenaar nu gaat doen. Als dat voldoende zakt voor die grote kosten te kunnen dragen, zit er nog een akkoord in, maar eerlijk gezegd hopen we er niet meer op. Volgende weekend weten we meer maar we hopen dat we eerder iets vernemen.7 opmerkingen:

 1. O Bart en Evy, wat spannend!!! Hoe is de markt daar? Zullen ze wel flink willen zakken met de prijs? Het ziet er mooi uit. Maar geen verharde weg naar het huis, is dat gebruikelijk?

  Martin en Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onverharde inritten zijn hier niet gebruikelijk in gans Tucson, maar in iets meer afgelegen stukken wel (aan de rand van de stad)
   De huizenmarkt wordt hier stilaan terug sterker, wat uiteraard ook aan de prijzen te zien is.

   Verwijderen
 2. Wat ontzettend spannend. Ik duim voor jullie dat de prijs nog wat zakt.
  Gr, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er een leuk huis uit! Hoop dat het goed komt voor jullie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Esther Radstaak21 mei 2015 om 09:11

  Ziet er prachtig uit, hoop dat ze goed willen zakken qua prijs en jullie je droom werkelijkheid kunnen maken. Heel erg spannend.

  Groeten,

  Es

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees jullie blog al een tijdje mee als AllesAmerika-forumlid en medeblogger... maar reageer nooit. Nu doe ik dat wel...
  Spannend zeg! Wat maken jullie een hoop mee en wat pakken jullie je emigratie voortvarend aan! Gefeliciteerd met het succes in jullie banen. En wie weet, ook gefeliciteerd met een huis!
  Ik heb er ook ervaring mee - hypotheek regelen zonder credit history - en ja, dat kan, met een hele hoop 'down'. Ben benieuwd of jullie straks een eigen huis hebben - dit exemplaar ziet er heel mooi uit!

  JohannaPA

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen